Vier handige tips om je online ranking een boost te geven.

Wie in de digitale wereld van vandaag een eigen onderneming opstart, komt vroeg of laat in aanraking met SEO, search engine optimization. Als je je onderneming een online bestaan wil geven, dan is SEO de basis van je activiteiten: het vormt namelijk het verschil tussen gevonden worden en niet gevonden worden. Als je wil dat je product of service wordt opgepikt in de snel veranderende digitale markt van vandaag, dan is SEO dus een absolute must.

Meer nog, SEO is niet iets wat je tussen de soep en de patatten even oplost. Het is een langetermijnverhaal waarin je goed moet nadenken over je aanpak en regelmatig moet bijsturen. Wil je op de eerste pagina van Google terechtkomen - en er ook blijven! - dan moet je SEO op een strategische manier aanpakken. Daarom is het beste advies dat we je kunnen geven, eigenlijk dit: laat je website onderzoeken door een SEO-expert en volg het advies dat hij/zij je geeft.

Is er momenteel geen budget voor een expert opinion? Wil je liever zelf aan de slag? Volg dan deze vier tips om eigenhandig je Google ranking te verbeteren.  

1. Besteed aandacht aan je website

Er zijn een aantal dingen die je moet weten over je website. Dingen die je in geen tijd kan gebruiken om je website SEO-vriendelijker te maken. Wist je bijvoorbeeld dat Google niet alleen kijkt naar je content, maar ook naar de snelheid van je site? Probeer er dus voor te zorgen dat de pagina's op je site snel inladen, bijvoorbeeld door geen al te zwaren beelden of illustraties te gebruiken en een uitstekende server te kiezen waarop je site draait.

Staar je ook niet blind op alleen je homepagina, want hoewel het misschien je uithangbord is, is het niet de belangrijkste pagina op je site. Dat zijn de achterliggende pagina's die de content bevatten waarnaar je bezoekers op zoek zijn. Besteed dus veel aandacht aan die pagina's. Zorg dat je je bezoekers goed begeleidt naar de informatie die ze nodig hebben, want bezoekers die langer blijven en doorklikken, doen wonderen voor je ranking in de zoekresultaten.

Je bezoekers goed begeleiden, dat doe je bijvoorbeeld door de juiste keywords te gebruiken. Gebruik de terminologie die je bezoekers hanteren wanneer ze in Google op zoek gaan. Voeg duidelijke titels en tussentitels toe aan je webpagina's, want die bepalen voor veel van je bezoekers of ze al dan niet gaan verder lezen en op je website blijven. Met de paginatitel en de intro van je pagina moet je hun aandacht vastpakken. Gebruik ook adjectieven, want die maken je titel aantrekkelijker en zorgen ervoor dat de kans groter wordt dat bezoekers erop door klikken. Vergelijk bijvoorbeeld de titel van dit artikel 'Vier handige tips om je online ranking een enorme boost te geven' met dezelfde titel zonder adjectieven: 'Vier tips om je ranking een boost te geven'. Welke van de twee spreekt je het meest aan? Die met de tips of die met de handige tips?

Tags, metadescriptions, headers: er zijn zo veel kleine dingen die je op technisch en inhoudelijk vlak kan aanpassen om je SEO te verbeteren. Het beste wat je kan doen, is zorgen voor een handige SEO-plugin in de back-end van je site. Die geeft je bij het aanmaken van een webpagina aan welke verbeteringen je kan aanbrengen om je pagina beter te laten scoren. Heb je je website gemaakt in Wordpress, dan is er bijvoorbeeld Yoast SEO om je te helpen.  

Heb je geen Wordpress-site of vind je de ondersteuning van Yoast niet voldoende, maak dan als de bliksem een Google Search Console-account aan. Met de tools en rapporten die je daarin vindt, kan je in een handomdraai je website aanpassen zodat die beter opvalt voor de zoekmachines van Google.

2. Begin te bloggen

Toegegeven, het is een ingreep die wat tijd en doorzettingsvermogen vraagt, maar een blog kan wonderen doen voor je ranking in Google. Met een blog creëer je een weelde aan interessante content over jouw leefwereld, passie en vakgebied. Het geeft je de mogelijkheid om jouw (niche)kennis in de verf zetten en op die manier nieuwe mensen aan te trekken.

Blogs lenen zich immers bijzonder goed tot sharen op social media. Als je erin slaagt om je vakkennis op een uitnodigende en interessante manier te verwoorden, dan kan jouw blog ook voor heel wat relevante verwijzingen en links zorgen. 

3. Besteed aandacht aan linking

Als je bijvoorbeeld een blogartikel schrijft over een onderwerp waar je eerder nog al eens over geschreven hebt, zorg er dan voor dat je daarnaar linkt. De kans is immers groot dat dat artikel je lezers ook zal interesseren. Lezers die content zoeken over een bepaald onderwerp, zullen maar wat graag doorklikken als ze merken dat wat je te vertellen hebt, interessant en relevant is. Zoals we hierboven al zeiden, bezoekers die doorklikken op je website en meerder pagina's lezen, hebben een positief effect op je SEO-score. 

Behalve linken naar je eigen content, doe je er ook goed aan om te linken naar externe relevante pagina's. Als je bijvoorbeeld een IT-service specialist bent en op je blog een expert review schrijft over de nieuwste software-oplossing van Oracle of Microsoft, dan doe je er goed aan om te linken naar de websites van die bedrijven. Wil je een expert opinion schrijven als reactie op een blog van een gewaardeerd specialist in jouw nichemarkt, zorg er dan ook voor dat je lezers snel de weg vinden naar de initiële blogpost. et komt erop naar om jouw relevante content te embedden in het ecosysteem van jouw markt. Linken en gelinkt worden, daar draait het om. 

4. Gebruik kanalen als Pinterest en YouTube

Voor de meeste mensen is YouTube een videowebsite met voornamelijk huis-, tuin- en keukenfilmpjes. Pinterest zien ze - als het netwerk al gekend is - als social platform. Toch doen ze beide meer voor je SEO dan je denkt. Beide platformen doen immers heel vaak dienst als zoekmachine en daarom zijn ze ook heel relevant voor je SEO. Post je content op Pinterest en YouTube. Gebruik de netwerken om traffic naar je website te halen. Gebruik ze als back-links naar je nichecontent. Je zal zien dat je SEO-ranking er wel bij vaart. Beide netwerken zijn bovendien heel visueel geöriënteerd, dus je kan aan de slag met foto's, video's, infographics of illustraties. Stuk voor stuk elementen die makkelijker de aandacht trekken dan een introtekst of titel.

Met deze handige tips kan je dus heel snel zelf aan de slag. Maar vergeet niet: SEO is een werk van lange adem. Blijf je inspanningen volhouden en geef het niet op als je na drie dagen geen effect ziet.

Succes!

 

Previous
Previous

Hoe bouw je een duurzaam bedrijf?

Next
Next

Een succesvol bedrijf opstarten doe je niet alleen!